Fitness i Norge

I media så blir det større og større fokus på bodybuilding og fitness i Norge, og jeg liker å følge med på hva som blir skrevet. I tillegg kommer det av og til klienter inn som lurer på om jeg kan hjelpe dem å nå et fitnessmål. Gjerne er det unge jenter som har hørt om den nye trenden bikinifitness. Jeg har selv prøvd meg på fitnesskonkurranser og jeg må si at fitness er slett ikke for alle. Det krever en knallhard psyke og en skikkelig sterk stå-på-vilje. Det hender jeg sier nei til noen slike forespørsler. Dette er fordi jeg vet hvor hardt det er, og jeg vet hva konsekvensene kan være om du ikke har sterk nok psyke til det. For de jeg har troen på at vil greie å følge ”fitness-reglene” så trener jeg dem gjerne. Jeg har ikke noe i mot fitness som gren, jeg mener bare at man skal vite hva man gjør med kroppen sin og ikke bare hiver seg på det fordi de så et klipp på tv og syntes det så kult ut. Det er både positive og negative sider med den økende fitnesstrenden.

 

På den positive siden så fremmer et økende interesse for fitness også en økende interesse for å leve sunt og å trene. Veltrente rollemodeller inspirerer folk til å trene selv, og det er veldig positivt. Fitnessutøvere trener gjerne fem dager i uka og de trener både styrke og cardio. Som sådan så er det en mer variert treningsform enn bodybuilding hvor de hovedsakelig trener kun styrke. Fitnessutøvere presser seg selv til det ytterste hele tiden og får virkelig testet kroppen sin og hva den er god for. I tillegg skal man ha litt mer fettprosent enn i bodybuilding så et strengt kostholdsregime er viktig.
På den negative siden så er fitness sterkt utseendefokusert og mange (spesielt jenter) har vanskeligheter med å gå opp i fettprosent etter at de har nådd målet sitt. I fitness så skal du kun bevare den spesielle kroppstypen en liten stund og så gå opp igjen for å ikke skade kroppen. Det er her det kan gå galt. Folk ser seg i speilet og tenker ”sånn vil jeg at kroppen min skal se ut resten av livet”, men det blir til slutt en usunn livsstil. Den ultimate fitnesskroppen har alt for lav fettprosent til å være en sunn kropp, og de aller fleste har bare denne kroppen på konkurransedagene. Dette fører oss til et annet problem med fitness: Det vises som oftest bare bilder fra konkurransedagene i media. Dette fører til at det er mange, spesielt unge, som tror det er slik fitnessutøverne ser ut hele tiden – og at det er slik en kropp skal se ut. Dette kan i verste fall føre til spiseforstyrrelser og feil trening for de som prøver å se ut som idealene sine. Det er viktig at media også begynner å vise bilder av de som driver med fitness også utenfor konkurransesesonger slik at folk får se at de ikke ser ut som på konkurransene hele tiden.